Een fietshelm vangt de grootste klap op bij een ongeval. De krachten worden over helm verspreid. Hiermee verklein je het risico op hoofd en hersenletsel bij een val. In vele landen is het dragen van een fietshelm de gewoonste zaak van de wereld. In Nederland is het dragen van een helm vooral aan wielrenners en mountainbikers voorbehouden. Kleine kinderen zouden zeker een fietshelm moeten dragen, voor baby’s zijn speciale fietshelmen te koop.
Prijzen van een fietshelm
Fietshelmen voor op de racefiets zijn vanaf ongeveerd 30 Euro verkrijgbaar, prijzen lopen dan op tot zo’n 200 Euro. Helmen in het hogere prijssegment onderscheiden zich door een betere ventilatie, betere pasvorm en een lager gewicht.
Een kinderfietshelm moet voldoen aan de EN-1078 norm. Deze norm is voor kinderfiets en volwassenhelmen. Kinderfietshelmen zijn verkrijgbaar vanaf 20 Euro.
Schokabsorberend vermogen
Alle fietshelmen die getest zijn volgens en voldoen aan de EN-1078 norm hebben voldoende schokabsorberend vermogen. Toch zegt schokabsorberend vermogen niet alles; wanneer de helm niet goed past of slechts een klein deel van je hoofd bedekt is de helm niet veilig, ook al is het materiaal stevig genoeg. Het is verstandig om een helm te kopen die een zo groot mogelijk gedeelte van het hoofd afdekt. Voor kinderen betekent dit vaak dat een skatehelm het veiligst is.
Pasvorm
Een helm moet passen en niet te strak zitten. De vuistregel is dat je een vinger tussen je helm en je hoofd moet krijgen, dan is de maat goed. De juiste maat kun je ook bepalen door 2 centimeter boven de wenkbrauwen de omtrek van je hoofd op te meten. De meeste helmen zijn verkrijgbaar in de maten S, M en L. Hieronder staat een matentabel.
53 – 54cm = XS.
55 – 56cm = S.
57 – 58cm = M.
59 – 60cm = L.
61 – 62cm = XL.
63 – 64cm = XXL.
Omdat niet iedereen dezelfde vorm hoofd heeft bieden duurdere helmen de mogelijkheid om de pasvorm aan te passen. Meestal kan dit door middel van een stelschroefje op de helm. Bij sommige kinderhelmen kan de maat van de helm aangepast worden door een stelschroef of door extra opvulling. Let wel op dat de helm stabiel op het hoofd zit. Door de helm zijwaarts te bewegen kun je controleren hoe stabiel de helm op het hoofd zit.
Ventilatie
Duurdere helmen beschikken vaak over betere ventilatie. Goede ventilatie houdt je hoofd koel waardoor je reactietijd niet nadelig toeneemt. Duurdere helmen zijn ook voorzien van antibacteriële binnenvoeringen.
Zichtbaarheid
Kies voor een opvallende kleur. Een fietshelm met reflectie draagt bij aan je zichtbaarheid. Voor kinderen is dit nog belangrijker, door hun beperkte lengte vallen ze nog minder op in het verkeer. Sommige kinderhelmen zijn voorzien van actieve verlichting; verlichting op de helm zorgt dan voor extra zichtbaarheid.
Gewicht
Minder is meer! Voor minder gewicht betaal je meer geld. Toch ontlopen de helmen elkaar niet zoveel in gewicht. Duurdere helmen onderscheiden vooral op het gebeid van ventilatie en nog betere pasvorm.
Sluiting
Welke sluiting is het veiligst en werkt het prettigst? Het veiligst is een sluiting die gemakkelijk te bedienen is. De kans is dan het kleinst dat je wegfietst zonder je helm goed te sluiten.